Heren e kaluar folem pak per planifikimin dhe projektimin e kopshtit per mbjelljet e pranveres, gje e cila duhet me patjeter shikuar nen perspektiven e rrotullimit te kulturave.
Cfare eshte rrotullimi dhe per cfare sherben?
Me termin "rrotullim kultural" nenkuptohet nje vazhdimesi e kulturave te ndryshme ne te njejten parcele toke e cila parashikon rikthimin e tyre njera pas tjetres pas disa vitesh ne ate parcele.
Kjo teknike e hershme ben te mundur qe cdo vit terreni te prese e te rrise bime te ndryshme nga ato te vitit te kaluar, gje qe ruan per nje kohe me te gjate fertilitetin e terrenit, redukton semundjet e parazitet dhe na mundeson vjelje me te mira e te bollshme.
Planifikimi
Per te realizzar rrotullimin do te na duhet te bejme nje planifikim 3 ose 4 vjetor dhe per kete fillimisht duhet te ndajme bimet ne 3-4 kategori sipas nevojave te tyre per lende ushqyese ose sipas vetive te tyre.
1 - Bimet shfytezuese, jane ato me kerkesa te larta ushqyese dhe qe varferojne terrenin, si: domatja, kungulli, patatja, trangulli, patellxhani, lakrat, etj.
2 - Bimet me nevoja te mesme, pra ne krahasim me ato me siper u nevojiten me pak ushqim, si: qepet, karrotat, hudhrat, sallata, etj.
3 - Legumet, familja ne te cilen bejne pjese fasulet, bizelet, batha, qiqrat, thjerrezat, lupini, etj. dhe qe kane nevoje akoma me pak per ushqim, e jo vetem kaq, ato madje e pasurojne terrenin me azot.
4 - Speciet e rinovimit, jane bime te cilat nuk mbillen me objektiv te vjelat por pasurimin e terrenit.
Le te marrim nje shembull praktik
Ndajeni token tuaj ne 4 parcela.
Ne parcelen "A" vitin e pare pasi terreni eshte pleheruar mire me pleh organik mund te mbillen bimet me nevoja me te larta si ato te pikes 1.
Vitin e ardhshem ne kete parcele do te mbillen ato me me pak nevoja, pra te pikes 2.
Vitin e trete ne kete parcele do te mbillen ato te pikes 3.
Dhe vitin e katert mund te mbillen nje mix bimesh te cilat sherbejne per te rinovuar terrenin, si: vicia sativa, terfili, melilotus, jonxha, façelia, koriandri, kalendula, karrota e eger, cikoria e eger, borraxhine, fiordalisi, etj. Keto bime lihen te rriten deri ne lulezim pastaj korren dhe fundosen ne terren duke u kthyer keshtu ne fertilizante. Kjo teknike quhet Permbysja e mases se gjelber per te citen do te flasim edhe me tej.
Nese nuk mund te permbushni kete te fundit, atehere mund te perdorni nje plan 3 vjetor vetem me tre pikat e para.
Nje forme tjeter eshte duke i ndare bimet ne 3 grupe te tjera sipas pjeses se tyre te ngrenshme.
1. Perime me fruta te ngrenshem (domatja, speci, trangulli etj.)
2. Perime me zhardhoke ose rrenje te ngrenshme (patatja, karrota, qepa, finoku, etj.)
3. Perime me gjethe te ngrenshme (sallata, spinaqi, pazia, cikoriet, etj.)
Pra, mund te kryeni rrotullimin edhe ne baze te tipit te tyre sipas pjeses se ushqyeshme.
Permbledhje
Rrotullimi i perimeve ne kopsht eshte i nevojshem per disa funksione dhe luan rol themelor per rinovimin e terrenit dhe cilesite e tij:
1- Cilesite fizike
(permiresimi i struktures se terrenit, aftesise se filtrimit te ujit dhe ajrimit, rritja e aktivitetit te mikroflores, rritja e lendes organike)
2 - Cilesite kimike
(pasurimi i terrenit me elemente ushqyes, ruajtja e ph dhe fertilitetit ne menyre konstante)
3 - Cilesite biologjike
(reduktimi i barishteve te keqia, reduktimi i patogjeneve ne terren)
Pune te mbare!
Nessun commento:
Posta un commento